Protože se Borek s Boltíkem nedávno zúčastnil právě této soutěže, pár slov o ní.

Tato soutěž, která se může konat na mezinárodních, národních i speciálních výstavách má svůj původ v USA. První taková soutěž proběhla v New Yorku již roku 1932, tehdy ještě bez pevných pravidel.

Junior Handling rychle zdomácněl a získal oblibu také v dalších zemích. Soutěž Junior Handler – v češtině „Mladý vystavovatel“znamená, že pes je předváděn vystavovatelem ve věku 9 – 17 let. Odděleně kategorie 9 – 13 let a 14 – 17 let. Soutěžící se mohou zúčastnit se psem jakéhokoliv plemene zapsaným v plemenné knize uznávané FCI.

Na rozdíl od jiných výstavních kategorií neposuzuje rozhodčí kvalitu psa, ale způsob jeho předvedení mladým vystavovatelem. Rozhodující je pouze výkon mladého „handlera“. Hodnotí se soulad mezi vystavovatelem a psem, předvedení v pohybu i postoji, kontrola chrupu, předvádění psa ve skupině, vyjádření příslušnosti psa k danému plemeni, vhodnost oblečení vystavovatele.

Předvádění psů vyžaduje a podporuje schopnost porozumění a zodpovědnosti, proto jsou tyto soutěže přípravou na pozdější předvádění psů na výstavách.