Ještě než se pustím do popisu jednotlivých variant, něco málo z genetiky. Jednotlivé geny, které přenášejí určitou vlastnost (tedy i barvu) se nacházejí na chromozomech na místech, která označujeme jako lokusy. Na jednom lokusu se vyskytují tzv. alely, které tvoří páry.

Potomek získá od každého rodiče pouze jednu alelu z páru, nikoli celý pár. Alely se označují malými a velkými písmeny abecedy. Ty označené velkým písmenem např. A jsou dominantní nad těmi, které jsou označeny malými písmeny – tedy a – ty jsou ve vztahu k A recesivní (podřízené).

Z této alelové dvojice mohou vzniknout celkem 3 kombinace alel – AA, Aa, aa. Tyto tři kombinace se vyskytují u pinčů jako 3 typy zbarvení.

Červená barva je u pinčů dominantní (převládající) nad barvou černou. Je tedy určena dvěma genotypy – AA, Aa.

AA = dominantně červený – přenáší na potomky pouze červenou barvu srsti.

Aa = červený, který je ale nositelem vlohy pro černou barvu. Vloha pro černou je recesivní vůči vloze pro červenou, proto se neuplatní, ale dále se přenáší. Jedinec má červenou srst s tmavší barvou na hřbetě.

aa = černý s pálením – přenáší na potomky pouze černou barvu, která je vůči červené recesivní (podřízená).

Možnosti páření:

1. Oba dominantně (čistě) červení – AA + AA -  mají vždy všechny potomky čistě červené – AA.

2. Dominantně červený a červený s vlohou pro černou barvu - AA + Aa – potomci budou čistě červení + červení s vlohou pro černou barvu – AA (50%)+ Aa (50%).

3. Dominantně červený a černý – AA + aa – všichni potomci budou červení a všichni budou nositeli vlohy pro černou barvu – Aa.

4. Oba červení s vlohou pro černou barvu – Aa + Aa – potomci mohou být všech 3 typů zbarvení – AA + Aa (celkem 75%)+ aa (25%).

5. Červený s vlohou pro černou barvu a černý – Aa + aa – potomci budou červení s vlohou pro černou barvu a černí – Aa (50%) + aa (50%).

6. Oba rodiče černí - aa + aa – potomci jsou pouze černí – aa. Černý je vždy stejně geneticky založený nezávisle na tom, zda pochází z rodičů černých či červených.

Procenta počtu narozených určité barvy jsou přibližná. Vztahují se na oplodnění. V průběhu říje se uvolní z vaječníku až několik desítek vajíček, oplodněn je pouze zlomek z nich a  ne všechna oplodněná vajíčka dostanou šanci se vyvinout.